2 Mart 2017

Hidden Figures


Hidden Figures 1960'ların başlarında NASA'da matematikçi olarak çalışan üç zenci kadının gerçek hikayesini anlatıyor. Katherine, Dorothy ve Mary bir yandan uzaya insan gönderme yarışında karmaşık problemlere çözümler geliştirirken bir yandan da işyerindeki ırkçı uygulamalarla baş etmek zorunda kalıyorlar. Örneğin NASA binasının içinde beyazların kullandığı tuvaletlere giremiyorlar, her molada kampüsün diğer ucundaki, zencilere ayrılmış tuvalete koşturmaları gerekiyor. Ya da ofiste beyazların içtiği kahveden içemiyorlar. Bu arada o dönemde hesaplama işini yapan kadın çalışanlara computer denmesi de tarihten ilginç bir detay. Sinemadan çıktığımızda eşimle birbirimize aynı şeyi söyledik: Böylesine keskin bir ırkçılığın Amerika'da sadece 50 küsur yıl önce yaşanmış olmasına insan inanamıyor, bu tür saçmalıkların ta 1800'lerde kalmış olmasını gerektiğini düşünüyor, ama mesela bu ayrımcılığa maruz kalanlar şu an hala hayatta. 

En İyi Film dahil üç dalda Oscar'a aday olan Hidden Figures İngilizce'de "feel-good movie" denilen türden insanı iyi hissettiren bir film. Başroldeki 3 kadını canlandıran Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe'nin başarılı performansları sayesinde, o karakterleri önemsiyor ve onların mutlu olmalarını istiyoruz. Kariyerinde inişler çıkışlar yaşayan ama son dönemde üstlendiği yardımcı rollerde belli bir olgunluğa erişen Kevin Costner da NASA direktörü Al Harrison olarak gayet başarılı. Filmin isminde de güzel bir kelime oyunu var. Hidden Figures ifadesi birebir Türkçe çevirisi Gizli Sayılar ile NASA'daki hesaplamalarda kullanılan formülleri tanımlarken, aynı zamanda "gizli şahıslar" olarak çevrilebilecek anlamıyla, uzay çalışmalarındaki gizli kahramanları yani siyahi kadınları tasvir ediyor.  

Popüler sinema şablonunu kullanan filmin sırtını Hollywood klişelerine biraz fazla yasladığı ya da yumuşak tonuyla biraz tarih derslerinde lise öğrencilerine gösterilen filmlere benzediği söylenebilir. Ama bunda da bir sakınca yok. Çünkü Hidden Figures merak uyandıran hikayesi ve başarılı oyuncularıyla baştan sona ilgiyle izleniyor ve filmden mutlu bir şekilde çıkmanızı sağlıyor. Hidden Figures yetenek ve kararlılığın haksızlığa karşı galip gelmesini anlatan, biraz Hollywood soslu olsa da güzel mesajlar içeren, ailenizle birlikte çoluk çombalak izleyebileceğiniz seyre değer bir film. Öğrenciyken matematiği çok seven biri olarak, filmdeki matematiğe yapılan övgüleri pek beğendiğimi de ekleyeyim. 

Bu yorumun YouTube videosu


Hidden Figures (2016) on IMDb

Benim Notum: 7,5 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder