11 Haziran 2024

Godzilla Minus One

 



Sualtından gelen dev canavar Godzilla, ilk olarak 1954 yapımı bir Japon filminde sinema perdelerine teşrif etmişti. Sonrasında 33'ü Japonya'dan 5'i de Hollywood yapımı olmak üzere toplam 38 Godzilla filmi daha çekildi. Bu 70 yıllık süreçte prehistorik dev kertenkelemiz bazen King Kong gibi başka canavarlarla kapıştı, bazen de bu canavarlarla aynı ekipte yer alıp uzaydan gelen başka dev yaratıklara karşı dünyayı savundu. Ama şu bir gerçek ki, son yıllarda, özellikle de son beş yılda Legendary Pictures tarafından çekilen Amerikan yapımlarında Godzilla eski karizmasını yitirmiş, neredeyse sirk atraksiyonuna dönmüştü. İşte şimdi ta 1954'deki ilk filmi de yapan Japon Toho şirketinin kontrolünde Godzilla köklerine geri dönüyor, bir bakıma Japonlar Godzilla'ya itibarını yeniden kazandırıyor.

Godzilla Minus One şimdiye kadar gördüğümüz en iyi Godzilla filmi olabilir. Bunun en büyük nedeni yönetmen Takashi Yamazaki'nin filmdeki insanları figüranlıktan çıkarıp, onlara gerçek birer karakter, merak uyandıran birer hikaye verebilmesi. Film özünde, görevini tamamlayamadan ülkesine dönmüş  bir kamikaze pilotunun yaşadığı savaş sonrası travmaları anlatıyor. Uzun süredir ilk defa bir Godzilla filminde canavarın dev ayağının altında kimin kalacağını önemsiyoruz. Filmin bu sene en iyi görüntü efekti dalında Oscar almayı başaran özel efekt ekibi de çok iyi bir iş çıkartmışlar. Sadece 15 milyon dolara mal olan Japon yapımı Godzilla Minus One, örneğin kendisine göre 10 kat daha fazla bütçeye sahip Amerikan yapımı Godzilla vs Kong'a kıyasla teknik açıdan da çok daha üstün bir film. Görsel efektlerinden müziklerine, senaryosundan oyunculuk performanslarına her alanda üst düzey bir iş Godzilla Minus One. Esinlendiği eserlerin güçlü yanlarını başarıyla uygulayıp, bunları çarpıcı bir dönem hikayesi ve akılda kalıcı karakterlerle birleştiriyor. Hollywood yapımı Godzilla filmlerinin tamamında ekranda kaldıkları süreye rağmen derinliksiz kalan karakterlerin aksine, Minus One’ın karakterleri filmin duygusal temelini oluşturuyor. Film savaş, barış, suçluluk duygusu ve travmaya dair mesajlarını son derece güçlü bir şekilde iletiliyor.

Godzilla Minus One Türkiye'de ne yazık ki sinemalarda gösterime girmedi. Halbuki bu dev kertenkelenin yüksek desibelli çığlığını bir sinema salonunun kaliteli ses sisteminden bangır bangır duymak çok iyi bir deneyim olabilirdi. Ama bir teselli ikramiyemiz var: film geçen haftadan itibaren Netflix Türkiye kataloğuna dahil oldu. Netflix'te izleyecek bir şey bulamıyorum diyenler, bu Japon harikasını kaçırmasın.


Benim Notum: 8 / 10

      





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder