17 Aralık 2023

May December

 



Carol ile çok sevdiğimiz yönetmen Todd Haynes'in son filmi bir skandalı merceğine alıyor. Gracie ve Joe yıllar önce tüm ülkeyi sarsan bir aşk yaşamışlar ve evlenmişler. Bu ilişkinin 90'larda tüm ülkeyi sarsmasının nedeni olay esnasında Gracie'nin 36 Joe'nun ise sadece 13 yaşında olması. Şimdi, olaydan yirmi yıl sonra artık sular durulmuş, Gracie ve Joe üç çocuklu bir aileye dönüşmüş iken, geçmişleriyle ilgili bir film için araştırma yapmak üzere bir Hollywood yıldızı evlerine çıkıp geliyor. Filmde Gracie'yi canlandıracak olan Elizabeth onu daha iyi anlamak için ailesiyle vakit geçirmeye karar verince aile dinamikleri bozulmaya ve üstü kapanmış yaralar açılmaya başlıyor.

1990'ların sonlarında Amerika'da gerçekten yaşanan (o olayda bir öğretmenle öğrencisinin ilişkisi söz konusuydu) Mary Kay Letourneau skandalına gevşek bir şekilde dayanan May December, bir yetişkin ile reşit olmayan bir kişi arasındaki ilişkinin tarafların yaşamları üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceliyor. Todd Haynes, karakterleri şeytanlaştırmamaya dikkat ederken, psikolojik hasarın çok uzun bir süre gizli kalabileceğini gösteriyor, ta ki o hasarı ön plana çıkaracak bir şey ortaya çıkana kadar.

Her ne kadar filmin ön plandaki iki kadın karakterini canlandıran Natalie Portman ve Julianne Moore çok güçlü performanslar sergiliyor olsalar da, Joe rolündeki Charles Melton bence özel bir takdiri hak ediyor. Melton bir yarısı hep çocuk kalmış bu kararsız güvensiz yaralı adamı hep doğru notalara basarak oynuyor. Ben bu yazıyı yazarken yukarıda saydığım üç oyuncu da Altın Küre'ye aday gösterildi. Muhtemelen Oscar adaylıkları da gelecektir. 

May December muhteşem performanslarla süslenmiş müthiş bir karakter analizi. Todd Haynes'in karmaşık insan ilişkilerini keşfetme yeteneğini bir kez daha ortaya çıkaran yapım tam sinemadan çıktıktan sonra bir kafeye oturup arkadaşlarla uzun uzun üzerine sohbet edilecek filmlerden. Amerika'da Netflix'te yayınlanan May December Türkiye'de 29 Aralık'ta sinemalarda gösterime girecek. Kaçırmayın.


Benim Notum: 8 / 10  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder