30 Aralık 2023

Anatomy of a Fall

 




Sandra, kocası Samuel ve on bir yaşındaki oğulları Daniel ile birlikte, Fransız Alpleri'ndeki ücra bir kasabada gözlerden uzak bir hayat yaşamaktadır. Bir gün Samuel dağ evinin önünde karların üstünde ölü bulununca polis önce bunun bir intihar mı cinayet mi olduğunu soruşturur. Düşmenin meydan gelişi ile ilgili birçok soru işareti cevapsız kalınca olayın cinayet olduğu varsayılır ve Sandra da baş şüpheli konumuna geçer. Bundan sonra başlayan mahkeme sürecinde bir yandan soruşturmanın detaylarını öğrenirken, bir yandan da Sandra ve Samuel'in arızalı ilişkilerinin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarız.

Justine Triet’nin bu seneki Cannes film festivalinde en büyük ödül Altın Palmiye'yi kazanan filmi Anatomy of a Fall kısmen çetrefilli bir aile hikayesi, kısmen polisiye, büyük kısmı ile de bir mahkeme salonu draması. İzlediğimiz hikaye ön planda kelime anlamıyla bir adamın düşüşünü analiz ederken, filmin asıl meselesi bir ilişkiyi tüm açılardan incelemeye çalışmak ve aslında bir evliliğin "düşüş"ünü mercek altına almak. Triet bunu yaparken seyircisine bütün soruların cevaplarını vermiyor. Çünkü yönetmen seyircinin sadece eldeki verilere göre karar vermesini istiyor. Bu herkesin kendi yorumunu getirebileceği bir senaryo ve belki güzelliği de burada. Alman oyuncu Sandra Hüller zorlu bir karakteri çok iyi yorumluyor ve bu senenin en iyi kadın oyuncu Oscar'ına göz kırpıyor. 

Anatomy of a Fall baştan çok basit gibi görünen bir olayı katman katman açarak çarpıcı bir psikolojik analize dönüşen görkemli bir mahkeme draması, yılın en iyi yapımlarından biri.


Benim Notum: 8 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder