31 Aralık 2020

Soul

 


Up ve Inside Out'un da yönetmeni olan Pete Docter, çocuklardan ziyade büyüklere hitap edecek animasyonlarına devam ediyor. Disney Pixar'ın becerikli fabrikasından çıkma Soul, tam hayallerine ulaşmak üzereyken hayata veda eden bir müzisyenin, öteki dünyaya transfer olmadan önce ruhlar aleminde yaşadıklarını anlatıyor. Konuyu böyle bir cümleyle toparlayınca "bu ne iç karartıcı bir hikaye" diye düşünülebilir, ama tam tersi, Soul benim son yıllarda izlediğim en ümit verici, en yaşama sevinciyle dolu filmlerden biri.

Hem küçüklere hem de büyüklere hitap etme iddiasıyla yola çıkan animasyon filmler genelde şu formülü uygular: hikaye öncelikle çocuklara yöneliktir, ama araya birkaç tane sadece yetişkinlerin anlayabileceği espri serpiştirilir. Soul bu formülü başarıyla ters yüz ediyor. Hayatın anlamı, ölüm, ahiret gibi daha çok yetişkinlerin anlayabileceği, çocuklara ise son derece uzak gelebilecek konularda doktrinlere dalmadan, dini unsurlara bulaşmadan yeni bir şeyler söylemeye çalışıyor. Bunu yaparken de rengarenk bir dünya ve sevimli çizimlerle küçüklerin ilgisini çekmeyi başarıyor.    

Soul, Pixar şirketinin kataloğundaki daha ticarileştirilmiş çoğu filmin aksine, kaç oyuncak satacağı veya devam potansiyeli olup olmadığı konusunda fazla endişe duymadan, çok incelikli bir senaryo eşliğinde zihnimizi genişletmeyi ve kalbimize dokunmayı hedefliyor ve bunu başarıyor. Filmi izledikten sonra kendi hayatınızı gözden geçireceğiniz ve -bu gözden geçirmenin sonucu ne olursa olsun- kendinizi iyi hissedeceğiniz kesin.

Benim Notum: 8 / 10


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder