20 Ağustos 2019

92. Parasite


Bu blogda daha önce birkaç kez tekrar ettiğim bir cümle var: Sinemadan çıktıktan sonra üzerinde düşünmeye devam ettiğim, düşündükçe ya da hakkında sohbet ettikçe yeni detaylar keşfettiğim filmleri seviyorum. İşte Güney Koreli yönetmen Joon Ho Bong'un (The Host, Snowpiercer, Okja) bu sene Cannes Film Festivali'nden en büyük ödül Altın Palmiye ile dönen filmi Parasite da öyle filmlerden. Parasite, tıpkı bir önceki sene aynı festivalde yine Altın Palmiye alan Shoplifters gibi, bir bodrum katında yaşayan işsiz ve yoksul bir ailenin hikayesi ile açılıyor. Ve yine tıpkı Shoplifters gibi bir kara komedi tadında başlayıp, ağır bir trajediye evriliyor. Yoksul ailenin dört üyesi teker teker sahte kimliklerle zengin bir ailenin yanında işe giriyorlar. Bir parazit gibi zengin ailenin yaşamına ortak olup, işleri yoluna koyduklarını düşünürlerken, beklenmedik bir gelişme planlarını alt üst ediyor. 

Joon Ho Bong senaryosunu da kendi yazdığı Parasite'da, Shoplifters'dan farklı olarak, aile içi bağlardan ziyade, modern Kore'de sosyal adaletsizlik ve sınıf çatışmasının yıkıcı etkisine odaklanmış. Bir festival filmi olmasına rağmen, Parasite'ın Bong'un en "erişilebilir" filmi olduğu söylenebilir. Gerçekten de, ilginç bir hikaye daha ilk dakikadan itibaren seyirciyi avucunun içine alıyor, yönetmenin akıcı dili sayesinde sonuna kadar da bırakmıyor. Bong, filmin komediden sosyal eleştiriye, dramdan korkuya uzanan farklı tonları arasında geçişleri mükemmel yapmış. Filmdeki tüm karakterler iyi yazılmış ve o karakterleri canlandıran tüm oyuncular da çok iyi işler çıkarmışlar. Parasite, hikaye ve karakter analizi yaptıkça derinleşen bol katmanlı bir film. Aynı şey filmdeki görsel metaforlar için de söylenebilir. İşte tam sinemadan çıkıp bir cafe'de üzerine saatlerce konuşulabilecek filmlerden.

Eğer Kore sinemasına (daha da genellersek Uzak Doğu sinemasına) mesafeli yaklaşanlardansanız, Parasite bu farklı lezzetlerin dünyasına adım atmak için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Bu sene Oscar töreninde de adından çokça söz ettirecek bu cevheri kaçırmayın.

Benim Notum: / 10

Yönetmen  : Joon-ho Bong
Senaryo      : Joon-ho Bong, Jin Won Han
Oyuncular : Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

FRAGMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder