11 Şubat 2017

Manchester by the Sea


Bu sene 6 dalda Oscar'a aday olan Manchester by the Sea insanın ruhuna dokunan keskin bir dram. Kenneth Lonergan'ın yönettiği filmde Casey Affleck, abisinin ölümü sonrasında doğup büyüdüğü kasabaya dönen ve lise çağındaki yeğeninin velayetini üstlenmek zorunda kalan Lee Chandler'ı canlandırıyor. Filmin başlarında bir apartman kompleksinde kapıcı ve tamirci olarak çalışan Lee'nin çevresiyle ilişkilerini gözlemliyoruz. Lee donuk donuk bakan, duygusuz, insanlarla iletişim kuramayan gayet antipatik bir tip. Hatta filmin ilk 20 dakikasında bu nemrut adamı sevmemiz mi bekleniyor diye kendi kendinize sorabilirsiniz. Ancak film ilerledikçe, geri dönüşlerle Lee'nin geçmişinde yaşanmış daha da büyük bir trajediyi öğreniyor ve onun hayattan neden bu kadar nefret ettiğini anlamaya başlıyoruz.

Lonergan'ın filminin benzerlerinden en önemli farkı, bir takım Hollywood klişelerine yüz vermemesi. "Bazı acılar yaşandı ama artık geçmişi ardımızda bırakalım" diyen karakterler yok. Tam aksine geçmiş, sürekli şimdiki zamanın içinde. Kırılan bir şeyi onarmak gerçek hayatta her zaman mümkün olmayabiliyor; tıpkı bazı acıları geride bırakıp gidemediğiniz gibi.

Manchester by the Sea tam bir oyunculuk gösterisi. Filmin tüm oyuncuları çok etkileyici performanslar ortaya koyuyorlar. Ama ilk sırada şüphesiz Cassey Affleck var. Daha önce Gone Baby Gone'la da dikkatimizi çeken Ben Affleck'in küçük kardeşi, kelimeler kullanmadan bir duygu nasıl aktarılır, onun dersini veriyor. İleride oyuncu olmayı düşünen herkesin Casey Affleck'in bu performansını çok iyi izlemesi lazım. Affleck ruhu ölmüş, yaşarken kendisini mezara gömmüş bir adamı, bakışlarıyla, mimikleriyle, sessizliğiyle, öyle bir anlatıyor ki, acısının derinliği sizi de yakıyor. Lee'nin eski eşi Randi (Michelle Williams) ile sokakta karşılaştığı sahne ise filmin duygusal zirvesini ve öykünün kırılma anını oluşturuyor. Bu sahne o kadar iyi yazılmış ve o kadar iyi oynanmış ki, ikisinin de geçmişte yaşadıklarını derinden hissediyoruz.

Manchester by the Sea en iyi film, yönetmen, erkek oyuncu, yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu ve senaryo dallarında Oscar'a aday oldu. Özellikle en iyi erkek oyuncuyu alması gerektiğini düşünüyorum. Bu kategorideki diğer güçlü aday Denzel Washington'ı henüz izlemedim, ama Casey Affleck son yıllarda gördüğüm en etkileyici oyuncu performanslarından birini ortaya koyuyor ve bence ödülü o almalı. Yeğen rolünde Lucas Hedges da filmin sürprizlerinden.

Bu yorumun YouTube videosu

FRAGMAN

Manchester by the Sea (2016) on IMDb

Benim Notum: 8 / 10

2 yorum: