23 Temmuz 2024

Twisters

 



1996'da çekilen ilk Twister o yıllarda yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan CGI (bilgisayarda geliştirilmiş görüntüler) teknolojisi ile bizi bir kasırganın ortasına yerleştirmişti. Speed'in de yönetmeni olan Jan de Bont'un bilgisayar efektlerinin yanısıra jet motorlarını da kullanarak oluşturduğu kasırga görüntüleri sinemada bir ilkti. Steven Spielberg'in yapımcılığında çekilen film Helen Hunt'lı, Bill Paxton'lı ve Philip Seymour Hoffman'lı kadrosuyla o yılın en çok gişe hasılatı getiren yapımlarından biri olmuştu. Film aynı zamanda arka arkaya sinemalara teşrif edecek Dante's Peak, Volcano, Hard Rain, vs. gibi birçok doğal felaket filminin de öncüsü oldu. 

Neredeyse 30 yıl sonra gelen bu senenin blockbuster filmi Twisters aslında bir devam filmi değil. Çünkü ilk filmdeki karakterlerle hiçbir bağlantısı yok. İlk filmin ruhunu koruyarak oluşturulmuş bir reboot / yeniden çevrim diyebiliriz. Yapımcı koltuğunda oturmaya devam eden Steven Spielberg aslında akıllıca davranmış ve çalışan bir formülü bozmamaya karar vermiş, ilk filmin izinden gitmiş. Gelen haberlere göre Twisters bu senenin de en çok gişe getiren filmlerinden biri olacak gibi. Çok daha farklı bir kulvarda yer alan, 6 dalda Oscar adayı Minari filminden hatırladığımız yönetmen Lee Isaac Chung hikâye anlatımı ve karakter gelişimi konularındaki hünerini yüksek bütçeli bu aksiyon filminde de göstermeyi başarmış. İlk filmden farklı olarak bu kez kasırgaları sadece spektaküler doğa olayları olarak sergilemekle yetinilmemiş, yarattıkları yıkım da öne çıkarılmış. Bir küçük kasabada sıradan insanların hayatlarını nasıl olumsuz etkilediği gösterilmiş.

Twisters aslında geçen seneki Top Gun Maverick'e benzer duygular yaşatıyor. Dolu bir salonda, dev bir perdede, patlamış mısır eşliğinde yaşanacak bir 90'lar nostaljisi. İlgi çekici karakterlere ve heyecanlı kasırga sahnelerine sahip bir  aksiyon. İzlemesi keyifli bir macera. 


Benim Notum: 7,5 / 10



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder