2011'de Rise ile başlayıp, 2014'de Dawn ile devam eden Planet of the Apes serisi 2017'de War ile kapanışı yapmıştı. Matt Reeves'in yönetmen koltuğunda oturduğu bu filmler benim gözümde hala sinema tarihinin en iyi üçlemelerinden biridir. Şimdi o son filmden yedi yıl sonra, Maze Runner filmlerinden tanıdığımız (ki o da ayrı bir üçlemeydi) Wes Ball seriyi yeniden canlandırmaya çalışıyor. Aslında eminim ki benim gibi birçok kişi "şimdi buna gerek var mıydı" diyerek yaklaşmıştır bu filme. Ama itiraf etmek gerekir ki, pek de fena bir iş çıkarmamış Wes Ball. Çünkü yönetmen o ilk üç filmdeki konulara geri dönmüyor, aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp önümüze koymuyor, tamamen yeni karakterlerle farklı bir dünyayı anlatıyor. Kingdom tek bir film olarak da tatmin edici bir şekilde işleyen, kendi ayakları üzerinde durabilen bir hikaye sunuyor bizlere.
Yönetmen Wes Ball filmine aksiyon anlamında yüksek oktanlı bir giriş yapmıyor. Karakter gelişimine ve dünya oluşturmaya filmin başlarında oldukça fazla ekran süresi ayırıyor, öyle ki filmin ilk insan karakteri 45. dakika civarlarında görünüyor. O zamana kadar, Ball, farklı maymun kabilelerinin ilk üçlemede tanıdığımız Caesar sonrası dönemde nasıl geliştiğini ve farklılaştığını anlatıyor. Bunu yaparken de hassas bir dengeyi tutturuyor: filmdeki hiçbir karakter yüzde yüz iyi ya da yüzde yüz kötü değil - hepsi kendi koşullarının ürünü. Josh Friedman'ın yazdığı senaryo, Noa adlı genç bir maymunun yaşadıkları üzerinden insanlar ve maymunlar bir arada yaşayabilir mi sorusunu bir kez daha masaya taşıyor. Hikaye bu iki tür arasında inşa edilmesi kolay görünmeyen bir güven ilişkisi üzerinden, şu anda dünyamızda yaşanan dinsel, ırksal, etnik gerilimlere ve savaşlara göndermeler de içeriyor.
2011’deki Andy Serkis'li ilk filmden bu yana olduğu gibi, filmin görsel efektleri birinci sınıf. Motion capture teknolojisinin geldiği en üst noktayı izlediğimiz yapımda kullanılan bilgisayar desteği tek bir sahnede bile sırıtmıyor. Baştan sona görsel efektle ilerleyen bir filmin hiç görsel efekt kullanılmamış hissi vermesi de muazzam bir başarı. Film aynı zamanda binaların, anıtların ve diğer tanıdık yapıların çürüdüğü ve bitki örtüsü tarafından kaplandığı apokaliptik bir gelecek manzarasını ürpertici bir şekilde sunuyor.
Kingdom of the Planet of the Apes anlatımı ve kurduğu görsel dünya açısından seyretmesi keyifli bir film. Ülkemizde şu anda sinemalarda izleyebilirsiniz.
Benim Notum: 7,5 / 10
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder