6 Ekim 2023

The Creator

 



Gelecekte yapay zekanın kontrolden çıkması sonrasında insanlarla yapay zekaya sahip robotlar arasında  bir savaş çıkar. Bu savaş sürerken, eski bir özel kuvvetler askeri olan Joshua yapay zekanın geliştirdiği ve tüm insanlığı yok etme gücüne sahip gizli bir silahı bulmakla görevlendirilir. Ancak düşman hatlarını aşıp robotların arasına dalan Joshua kendisine yok etmesi talimatı verilen dünyanın sonunu getirecek bu silahın özel güçlere sahip küçük bir çocuk olduğunu keşfeder.

Rogue One, Godzilla ve Monsters gibi filmlerin yönetmeni Gareth Edwards'ın çektiği bilim-kurgu filmi The Creator'ın elbette birçok artısı var. Bu artıların başında da filmin görsel gücü geliyor. Çok başarılı görsel efektler ve görüntü yönetmeni Greig Fraser'ın (Dune, The Batman) nefis görüntüleri eşliğinde Gareth Edwards fütüristik bir dünya inşa etme becerisini bir kez daha ortaya koyuyor. 80 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen film perdede sanki 250 milyon dolarlık bir bütçeye sahipmiş gibi görünüyor. Her zaman güvenilir Hans Zimmer'in müzikleri yaratılan başarılı atmosferi destekliyor. 

Ancak The Creator'ın temel problemi, filmi izlerken sürekli "ben bu filmi daha önce izlemiş miydim" duygusunun peşimizi bırakmaması. Çünkü seyrettiğimiz hikaye örgüsü Dune'dan, District 9'a, Blade Runner'dan Terminator'a içinde yapay zeka ve robotlarla savaşı içeren pek çok başka bilim-kurgu filminden aşina olduğumuz konseptleri sanki yeniden ısıtıp önümüze getiriyor. Filmdeki bütün Amerikan askerleri bir James Cameron filminin (Avatar, Aliens, Terminator) setinden ışınlanıp buraya gelmiş gibiler. Senaryodaki bir küçük çocuk ile kaçış ve yolda o çocuk ile kurulan duygusal bağ teması ise Logan'ı ve bu sene TV dizisi olarak izlediğimiz The Last of Us'ı akılllara getiriyor.  

Sonuç olarak, The Creator orjinal ve özgün olmayı pek beceremese de, titiz teknik detayları ve etkileyici görsel dünyası ile dikkat çeken, bilim-kurgu türünü sevenleri tatmin edecek bir yapım.   


Benim Notum: 7 / 10       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder