8 Eylül 2024

Alien: Romulus




Ridley Scott'un bundan tam 45 yıl önce, 1979'da çektiği Alien bilim-kurgu korku türünün başyapıtlarından sayılır. Artık 87 yaşına ulaşan usta yönetmen yeni yüzyılda Alien fikrini iki kez daha ziyaret etti. İlk olarak 2012'de çektiği Prometheus'ta bu canavarın ortaya çıkışı ile ilgili felsefi bazı açılımlar yaptı. Prometheus benim sevdiğim bir filmdi, ancak Alien serisinin hayranları  sinema tarihinin belki de en meşhur tasarımı denilebilecek Xenomorph'un filmde hiç görünmemesi nedeniyle epey hayal kırıklığına uğramışlardı. Ridley Scott bu şikayetleri duymuş olsa gerek ki, 2017'de çektiği Alien Covenant'da yaratığımız bol bol yeniden arz-ı endam eylemişti.

Alien Romulus'ta ise Ridley Scott sadece yapımcı olarak görünüyor, yönetmen koltuğunu son dönemin yükselen yıldızlarından Fede Alverez'e bırakıyor. Evil Dead'in yeniden çevrimi ve Don't Breathe gibi filmlerden hatırladığımız Uruguaylı yönetmen Alverez korku sinemasındaki becerikliliğini Alien'ın karanlık koridorlarına başarıyla uyarlıyor. Romulus, özellikle korku ve gerilim faktörü dikkate alındığında serideki tüm filmler arasında orjinal Alien'a en çok benzeyen yapım. 

Bir Alien hayranı olduğu kesinlikle belli olan Fede Alvarez karmaşık bir olay örgüsü yerine, basit bir anlatıyı tercih etmiş. Dört-beş kişilik bir kadroyu terk edilmiş bir uzay istasyonunda canavarlarımızla baş başa bırakıp, onların hayatta kalma mücadelesini anlatmış. İlk film Alien ve ikinci film Aliens'dan en akılda kalıcı motifleri alıp, kenara köşeye yerleştirdiği paskalya yumurtaları ve fan hizmeti örnekleri ile bir "greatest hits" yaklaşımını seçmiş. Yönetmenin gerilim yaratmadaki ustalığı sayesinde bu yaklaşım çoğunlukla işe de yaramış. Alien Romulus ilk iki filmin seviyesine ulaşamasa da, salyalı canavarımızın göründüğü devam filmleri arasında en iyisi diyebilirim.

Alien Romulus'u Türkiye'de şu anda sinemalarda izleyebilirsiniz.



Benim Notum: 7,5 / 10


 

6 Eylül 2024

Longlegs

 





Psycho filminin efsanevi aktörü Anthony Perkins'in oğlu Osgood Perkins önceleri bir oyuncu olarak sinema dünyasına atılmıştı. Hatta 1983 yapımı Psycho II'de Norman Bates'in gençliğini canlandırmışlığı da var. Son yıllarda ise yönetmen olarak kariyerini sürdürüyor. Perkins, Longlegs ile korku türünde ailenin genlerinde bir yetenek olduğunu kanıtlıyor.

Doksanlı yıllarda geçen filmde, bir seri katilin peşindeki FBI ajanı Lee Harker, cinayetlere son verebilmek için katilin bıraktığı gizemli ipuçlarını çözmeye çalışıyor. Konuyu okuyunca akla hemen Silence of the Lambs, Seven ya da Zodiac geliyor. Filmin yarattığı görsel atmosferinin de en çok Seven'a yakın olduğu söylenebilir. Öte yandan Longlegs psikolojik gerilim ile korku arasında gidip geliyor. Satanik ritüellerin ön plana çıktığı dakikalarda ise ürpertici bir korku filmi haline dönüşüyor. Osgood Perkins, kullandığı çerçeveler, gölgeler ve filmin kurgusu ile birinci dakikadan son dakikaya kadar bir tekinsizlik duygusunu içimize yerleştirmeyi başarıyor. Sürekli arka planda bir şeyler olacakmış tedirginliği ile izliyoruz sahneleri.

Filmin yukarıdaki afişine de ismi basıldığı için Nicolas Cage'in filmin kadrosunda yer aldığını söylemek spoiler sayılmaz. Cage oldukça geç teşrif ediyor perdeye, ama ilk göründüğü andan itibaren filme damgasını vurmayı başarıyor. Bu arada ilginç bir şey de oluyor: başka bir filmin içinde gülünç kaçabilecek Cage'in abartılı sahneleri bu filmde son derece ürpertici bir performansa dönüşüyor. Bu uzun süredir (en son Pig'de beğenmiştim) gördüğüm en etkileyici Nicolas Cage performansı. FBI ajanı Lee Harker rolünde Maika Monroe da insanlarla iletişim kurmakta zorlanan, bulunduğu ortama adapte olamayan, adeta otizm sınırındaki bir karakteri başarıyla canlandırıyor.

Sonuç olarak Longlegs, kurmuş olduğu tekinsiz atmosferi, sinematografisi ve oyunculukları ile başarılı bir film. Sadece finali beni pek tatmin etmedi. Doğaüstü güçlere bağlanan çözümleme, filmin o ana kadar kurduğu rasyonel dünyaya biraz ihanet etmiş gibi geldi bana. 

Longlegs filmini 6 Eylül tarihinden itibaren Türkiye sinemalarında izleyebilirsiniz.


Benim Notum: 7,5 / 10