11 Ekim 2024

Transformers One

 




İlk olarak 1984 yılında bir oyuncak serisi olarak ortaya çıkan, sonrasında animasyon TV dizisi ve çizgi roman olarak devam eden, 2007 yılından itibaren ise Michael Bay imzalı pahalı, gösterişli ama zeka seviyesi düşük filmlerle sinema perdelerimizi şenlendiren Transformers robotları animasyon dünyasına geri dönüyor. Bir origin/başlangıç öyküsü olarak kurgulanan Tranformers One'da sonradan birbirlerine düşman kesilseler de bir zamanlar kardeş gibi dost olan Optimus Prime ve Megatron'un Cybertron gezegenindeki anlatılmamış hikayesini izliyoruz.

2007-2023 arasında çekilen önceki yedi film hep dünyadaki insanlar ile Transformers robotları arasında gelişen olayları anlatıyordu, yani hep arada insanlar vardı. Burada ise sadece robot karakterler var, hiç insan yok. Bu da aslında animasyon formatı için iyi bir fırsat yaratıyor. Toy Story 4 filminden hatırladığımız yönetmen Josh Cooley özellikle aksiyon sahnelerinde oldukça iyi iş çıkartıyor. Ama elbette bu robotların fizyolojisi ile ilgili mantığı zorlayan bazı soruları sinemaya girmeden önce askıda bırakmak gerekiyor. Örneğin, makineler arasında cinsiyet diye bir şey olmadığına göre kadın robot nasıl oluyor, bu robotların hangi araca dönüşeceklerine kim karar veriyor, araç demişken dünyadan yüzbinlerce ışık yılı ötede yaşayan bu robotlar nasıl oluyor da hiç görmedikleri dünyadaki taşıtlara dönüşüyorlar? Vesaire vesaire...

Transformers One seksenli doksanlı yıllarda serinin televizyondaki çizgi filmlerini izleyerek büyümüş  hayranlarını fazlasıyla tatmin edecektir. Öte yandan benim gibi seri ile duygusal bir bağı olmayan seyirciler açısından da, karakter gelişimine önem veren iyi hikayesi, göz alıcı aksiyon sahneleri ve başarılı animasyonu ile sınıfı geçen bir film olmuş.  

Transformers One filmini Türkiye'de şu anda sinemalarda izleyebilirsiniz. 



Benim Notum: 7 / 10