22 Kasım 2016

115. Dağ II

IMDb'de 55,000 kullanıcının puan verdiği ve üç hafta geçmesine rağmen hala not ortalaması 10 üzerinden 10 görünen bir Türk filmini insan ister istemez merak ediyor haliyle. Hemen söyleyeyim, şu andaki IMDb notu biraz abartılı olsa da Türk aksiyon sineması adına iyi bir iş Dağ 2. Genç yönetmenimiz Alper Çağlar, Büşra, Dağ ve bu blogda beğenip yazdığım Panzehir'den sonraki dördüncü filminde, IŞİD tarafından rehin alınan bir Türk gazetecisini kurtarmak üzere sınır ötesine geçen bir Özel Kuvvetler timinin heyecanlı öyküsünü sunuyor bizlere. Dağ 2 öncelikle çatışma sahnelerindeki başarısı ile dikkati çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan gerçek piyade tüfeklerinin ve helikopterlerin kullanılması, savaş sahnelerindeki sahicilik duygusunu arttırıyor. Film boyunca askerlerin özel hayatlarına ve eğitim dönemine yapılan flashback'lerle onları daha iyi anlamamız sağlanıyor. İlk yarıda hamasetten uzak durulup, daha çok askerlikteki "önemli olan yanındaki arkadaşının hayatta kalmasını sağlamak" kodu ön plana çıkarılsa da, ikinci yarıda biraz "vatan, millet, sakarya" edebiyatına meylediliyor. Filmin en büyük kusuru ise diyalogların zayıflığı. Her ne kadar tim komutanı bir ara "bu bir Amerikan filmi değil" dese de, özellikle asteğmen Oğuz'un İstanbul'daki sevgilisiyle ya da gazeteci Ceyda Balaban'la konuşmaları bir Hollywood yapımından alınmış gibi. Kurulan o uzun uzun kitabi cümleler az önce söylediğim gerçeklik duygusunu zedeliyor. Yine de Alper Çağlar özellikle aksiyon sahnelerindeki hüneri ile ilerisi için ümit veriyor. Artık çekileceği çok belli olan Dağ 3'te inşallah diyaloglar konusunda farklı yazarlardan destek alır.

Filmin duygusal anlarından birine eşlik eden, Selda Bağcan'dan içimizin yağlarını eriten Ayrılık şarkısı için tıklayınız .

FRAGMAN

The Mountain II (2016) on IMDb

Benim Notum: 6,5 / 10



18 yorum:

  1. Katıldığım güzel bir eleştiri yazısı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bence notun biraz dusuk kalmış. Ben de senin gibi senede 100 civari film seyrederim. Belki bir Full Metal Jacket degil ama Fury ve Er Ryan'i Kurtarmak gibi filmlerle kafa kafaya yarışır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir film kopya ettiği orjinalleriyle nasıl denk olabilir? filmin son bölümü saving private ryan nın tıpatıp kopyası.

      Sil
  3. Güzel bir eleştiri olmuş. 6.5 çok düşük bir not olmuş. Bence 7nin altında herhangi bir not kabul edilemez.

    YanıtlaSil
  4. Yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle yılda 150 film ne arkadaş günde 3-4 film izleyen biri olarak ha bunu sizi yermek için söylemiyorum sadece çok seviyorum film izlemeyi ayrıca eleştirinize kesinlikle katılmıyorum diyaloglar gerçekten çok samimi ve yerinde bence filmin en zayıf noktası animasyonlardır oda bütçe ve Türkiye şartları göz önüne alındığında görmezden gelinebilecek kadar önemsizdir.Verdiğiniz puanı kesinlikle hak etmediğini düşünüyorum.Türk sinemasının halini düşündüğünüzde saçma sapan aşk ve komedi yapımlarını bu film kesinlikle bir milat gibi bir şeydir.Türk sinemasının geleceği için ve bu tarz yapımlarında olabileceğini gösterdiğin için Adamsın Alper Çağlar 10/10

    YanıtlaSil
  6. 6.5 cok dusuk bir not. Elestiri guzel ama sergen gibi harika yapmissiniz ben hayir diyorum der gibi not vermissiniz. Olmadi.

    YanıtlaSil
  7. Türk filmi olmasi güncel siyaset ve ortadoguyu tüm ciplakligiyla anlatmasi ve herhangi bir siyasi parti mesajlari içermemesi kullanilan silahlar ve savas sahnelerinin tamamiyle gerçekligi yansitmasi yüzündem 10 üzerinden 10 dur.Filmde oynayan oyuncular bile 3 ay egitim almiştir ve filmdeki tank 4 ayda üretilmiştir bu kadar ciddi ve başarili bir filmdir dünyanin en elit ve iyi askeri birligini ele almiştir film zaman zaman aglatmiş zaman zaman insani gaza getirip herkesin eline silah versen savaşicak piskolojiye sokmuştur yani film insani tamamen etkisi altina almiştir ve filmdeki bir sözle "Arkadaşlar bu bi amerikan gilmi degil son anda f-16 yetişip o 100 adami temizlemiycek" cakma rambo kahramanlik filmlerine gereken mesaj verilmiştir.Uzattim ama ben yilda yaklaşik 10 dizi 1.500 gilm izliyorum böyle bişey görmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. abartmışsın er Ryan çakması film için

      Sil
  8. Ayıp değilmi şimdi bu adama sadece düşük not verdi diye bu kadar yüklenmek. İyiki bi yanlışlıkla bloğuna düşmüşsünüz zaten bloğun kuruluş amacı açikca belirtilmemişmi kendini kanıtlama değil zaten hali hazırda yapilan bir olayı paylaşmak.
    Neyse yerli yapim olarak değerlendirirsek evet 10 üzerinden 10 tam not alır. Ama bunu genele uyarlayacak olursak asla tam puan alamaz.
    Diğer konu 6.5 düşük bir not. Daha fazlasını hakettiğini düşünüyorum. Serinin ilk filmini izlememiş olmama rağmen (hikayeyi tek filmde çok iyi bir şekilde anlatabildiler) flash backler bana biraz aşırıya kaçmış gibi geldi. Sanki ne gerek vardı bu sahneyi 15 dakika öncede koyabilirdiniz.
    filmin sonunda filmin başında olması gereken diyalogların ne işi var gibi sıkıcı olabilecek kadar fazla kullanılmış. Yapımın hakettiği not filmin 7.5 ila 9 arasında. bence 8.5 nedenlarinide açıkladım zaten

    YanıtlaSil
  9. filmin sonunda filmin başında olması gereken diyalogların ne işi var gibi sıkıcı olabilecek kadar fazla kullanılmış. Yapımın hakettiği not filmin 7 ila 8.5 arasında. bence 8 nedenlarinide açıkladım zaten

    YanıtlaSil
  10. Oguzun temsil ettiği zaten zengin aile çocuğu tiplemesi absurdluk bulamadım.

    YanıtlaSil
  11. Puan konusunda çok acımasız olmuşsunuz bence. 10 çok abartılı dediğiniz gibi ancak 6.5 verirsek hakkını çok yemiş oluruz. Benim puanım 8/10

    YanıtlaSil
  12. Er ryani kurtarmak oscarli bir film ve duygusal icerigi inanilmaz olan bir filmdor bircok oscari ve adayligu vardir hadi milli duygularin fury ile karsilastirrtida gidip er ryani kurtarmakla karsilastirmak ayiptur savas sahneleri hala su ana kadar cekilmis en etkili savas sahnesi diye gecmekte olan bir filme bu filmi karsilasturmak hakarettir film tam yerinde bir puan almis kritik tarafindan

    YanıtlaSil
  13. Mükemmel tartışılmaz bir film

    YanıtlaSil
  14. Notunuz tamamen yerinde. Eleştirdiğiniz ve değindiğiniz her noktaya katılıyorum.

    YanıtlaSil
  15. Bence bu film 8 puanın altında olmaz zira bu bütçelerde güzel iş çıkmış, yönetmen spelberg ve Tarantino dan etkilenmiş gözüküyor özellikle er ryan ı kurtarmak filminin etkisinde kalınmış tabi Tarantino nun etkisi ise farklı filmlerde karakterlerin aynı olması. Alper çağlar Türk sinemasında bir kilometre taşı olacaktır.

    YanıtlaSil