28 Temmuz 2017

Spider-Man: Homecoming


Önce filmin Türkçe ismindeki garabetle başlayalım. "Homecoming" ifadesi bire bir çeviri ile "Eve Dönüş" olarak Türkçeleştirilmiş, ama Spider-Man'in aslında bir yerlerden döndüğü filan yok. Homecoming Amerika'da liselerde geleneksel olarak her yıl Eylül Ekim aylarında düzenlenen bir okul balosunun adı. Bir anlamda tatilden dönen öğrenciler için yeni okul yılının açılışı yapılıyor. Yani sezon sonundaki "prom"lar ne kadar adettense, onun sezon başı versiyonu olan "homecoming"ler de o derece gelenekselleşmiş bir okul eğlencesi.

Filmin adından da anlaşılacağı üzere bu altıncı Spider-Man filmi, diğerlerinden farklı olarak Spider-Man yani Peter Parker'ın lise günlerine ve ergenlik sorunlarına odaklanıyor. Hatta filmin daha çok bir lise gençlik komedisi kıvamında olduğu bile söylenebilir. Geçen sene Captain America: Civil War'da ilk kez karşılaştığımız Tom Holland şimdiye kadarki en gerçekçi ve çizgi romanın ruhuna en uygun Peter Parker yorumu ile karşımızda. Filmin en iyi Spider-Man filmi olup olmadığı tartışılır, bence hala Sam Raimi'nin 2002 ve 2004'te yönettiği ilk iki film önde, ama karakter olarak en sahici ve en başarılı Spider-Man canlandırması olduğu kesin. Tom Holland 15 yaşında bir lise öğrencisinin heyecanını, acemiliğini ve beceriksizliklerini çok başarılı bir şekilde aktarmış. Batman, Birdman derken Vulture rolünde bir kez daha kanatlı bir karakteri canlandıran Michael Keaton da Marvel ortalamasının üzerinde bir kötü adam olmuş.

Geçmişteki diğer iki Spider-Man reboot'unun aksine Jon Watts'ın filmi bir origin hikayesi değil. Peter Parker'ı örümceğin ısırması, Ben Amca'nın ölmesi gibi ayrıntıları boşverip, direkt karakterin Avengers olmak için kendini kanıtlama sürecine odaklanılmış, iyi de olmuş. Homecoming dünyayı kurtarma derdi olmayan ve diğer Marvel filmlerine göre daha düşük tonda ilerleyen bir film. Bu da karakter gelişimine ve daha sempatik bir hikayeye fırsat tanımış. Ancak diğer süper kahraman filmlerinden gelen alışkanlıkla müthiş aksiyon sahneleri görmek isteyen seyirciler hayal kırıklığı yaşayabilir. Şöyle ağzımızı açık bırakacak, akılda kalıcı bir aksiyon sahnesinin olmaması filmin zayıf yönü olarak sayılabilir.

Bu yorumun YouTube videosu

FRAGMAN

Spider-Man: Homecoming (2017) on IMDb

Benim Notum: 7,5 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder