1 Haziran 2016

46. Hitchcock/Truffaut


1960'lı yılların başlarında, o sıralar yeni yetme bir sinemacı olan Fransız yönetmen Francois Truffaut, hayranı olduğu Alfred Hitchcock'u bir dizi röportaj için ikna etmeye çalışır. Truffaut'nun yönettiği 2-3 filmi görmüş olan ve bu genç yeteneğe belli bir sempati besleyen Hitchcock görüşme teklifini kabul eder ve ikili 1962 yılında Los Angeles'da iki hafta boyunca her gün buluşarak Hitchcock'un filmleri ve sinemaya bakışı üzerine söyleşiler gerçekleştirirler. Truffaut daha sonra 1966'da bu görüşmelerin kayıtlarını "Cinema According to Hitchcock" adlı bir kitap olarak yayınlar. Bu kitap yarım yüzyıldır tüm dünyadaki yönetmenler için adeta bir kutsal kitap gibidir.

Bu kez Amerikalı belgesel yönetmeni Kent Jones kitabı ve söyleşiyi odağına alan bir belgesel ile karşımızda. O unutulmaz buluşma, zamanında filme alınmamış. Ama neyse ki, söyleşinin tüm ses kaydı mevcut. Böylece, Hitchcock'un kendi sesinden filmlerinin bazı sahnelerini nasıl çektiğini ve genelde sinema sanatı ile ilgili düşüncelerini dinleme fırsatı yakalıyoruz. Söyleşiden bölümler dinlerken, dönemden fotoğrafları ve film kliplerini izliyoruz film boyunca. Ayrıca Martin Scorsese, Wes Anderson ve David Fincher gibi Hitchcock hayranı yönetmenlerin Hitchcock hakkındaki düşüncelerini öğreniyoruz. Özellikle kimi planların ya da sahnelerin kompozisyonu üzerine söylenenler çok ilginç.

Hitchcock/Truffaut has sinemaseverler için unutulmaz bir resital gibi!.. Kent Jones kitabın yarattığı etkiyi, kitabın yayımlanmasından elli yıl sonra günümüz sinefillerine bir kez daha hatırlatıyor. Kitabı okumayanların da hemen bir kitapçıya uğramasını sağlıyor. Ben, kitabın Türkçesini ararken İzmir'de bir sahafta tesadüfen Amerika'da yayınlanan orjinalini buldum. Şu an evimin salonunda bir hazine duruyor.


Hitchcock/Truffaut (2015) on IMDb


Benim Notum: 8 / 10





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder