25 Şubat 2016

23. Saul Fia (Son of Saul)


Macar yönetmen László Nemes'in Altın Küre'de en iyi yabancı film ödülünü alan, Oscar'larda da aynı kategoride ödülü alacak gibi görünen filmi Son of Saul bizi 1944 yılına, Auschwitz toplama kampına götürüyor. Kamptaki işgücü eksikliğini gidermek üzere yine oradaki güçlü kuvvetli Yahudi mahkumlar arasından seçilen ve Sonderkommando denilen özel bir birliğin elemanı olan Saul, yakılmak üzere bekleyen bedenler arasında oğlu olduğuna inandığı bir cesetle karşılaşıyor. Kampta bir yandan bir isyan hazırlığı sürerken, Saul oğlunun yakılmaması ve Yahudi geleneklerine uygun bir şekilde gömülmesi için uğraşıyor.

Soykırım ile ilgili çok film gördük, çok şey okuduk. Ancak bu korkunç trajedi sanırım ilk defa bu kadar yakından ve bu kadar gerçekçi bir şekilde perdeye aktarılıyor. Son of Saul'dan önce hiçbir film izleyiciyi gaz odalarının ve ölüm çukurlarının içine bu kadar sokmamıştı. Lazslo Nemes özel bir çekim tekniği kullanmış: kamera film boyunca Saul'un yanından hiç ayrılmıyor. Sadece Saul'un duyduklarını duyuyor, sadece onun gördüklerini görüyoruz. Bu bilinçli tercih filme müthiş bir "birinci elden tanıklık" etkisi kazandırıyor. Sürekli baş karakterin omuz hizasında dolaşan kamera, kamptaki vahşeti ve kıyımı direkt gözümüze sokmaktan ziyade, Saul'un arka planında bulanık bir şekilde gösteriyor. Ancak seslerden neler olduğunu tahmin ediyoruz. Ses demişken, hiç müzik kullanılmayan filmin (ki bu da bilinçli bir tercih), ses miksajının da bir Oscar adaylığı hak ettiğini düşünüyorum. Kullanılan 40mm'lik kamera lensi ve 4:3'lük görüntü oranı da klostrofobik etkiyi arttıran diğer teknik faktörler.

Henüz ilk filmini çektiğine inanamadığım László Nemes hem biçim hem içerik açısından son derece cesur bir iş ortaya çıkarmış. Kuşkusuz seyri zor bir film ve bu haliyle insanda "ikinci kez izleme" isteği yaratmıyor. Ama henüz üzerinden seksen yıl bile geçmemiş insanlığın bu en büyük suçu üzerine sarsıcı bir film izlemek isteyenler, ruh hallerini uygun moda alıp sinemanın yolunu tutabilirler.


Son of Saul (2015) on IMDb


Benim Notum: 7,5 / 10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder