27 Şubat 2023

Women Talking

 



Modern dünyadan uzakta, kapalı bir komün hayatı yaşayan dini bir tarikatta ardı ardına bazı cinsel taciz vakaları gerçekleşiyor. Saldırganların kefaletle serbest bırakılacağı öğrenilince, tecavüze uğrayan kadınlar bir karar vermek üzere toplanıyorlar. Karşılarında üç seçenek vardır: ya hiçbir şey yapmayacaklar, ya tarikatta kalıp bu düzeni değiştirmek için savaşacaklar, ya da tası tarağı toplayıp o diyardan gidecekler. Sarah Polley'nin bu sene en iyi film ve en iyi uyarlama senaryo dallarında Oscar adayı olan filmi işte bu 48 saatlik müzakere sürecini anlatıyor. Senaryo Miriam Toews'un aynı adlı romanından uyarlanmış. İşin ilginci, yazar Miriam Toews'un kendisi de 2007 yılında bir tarikattaki baskıcı ortamı anlatan Silent Night isimli filmde rol almış. Toews daha sonra o filmdeki rolünden esinlenerek Women Talking romanını yazmış. 

Sarah Polley'nin filmi başkaldırının eşiğine gelen ve yenilgiyi kabul etmeyen kadınların etkileyici bir tasviri. Women Talking'e bir #MeToo hareketi filmi demek işin kolayına kaçmak olur, bence film bundan çok daha fazlasını anlatıyor. Bu, ülkemiz dahil dünyanın pek çok farklı noktasında nesillerdir devam eden bir mücadelenin hikayesi. Polley, insanların neden sadece kadın oldukları için bu kadar korkunç baskı ve şiddete katlanmak zorunda kaldıklarını sorguluyor. Bu soru film bittikten sonra da uzun süre kafamızda yankılanıyor.

Film Rooney Mara, Claire Foy ve Jessie Buckley'nin başını çektiği  bir grup kadın oyuncunun olağanüstü performansları ile dolu. Hikayede pek çok karakter var ama en küçük rollere bile parlamaları için bir şans verilmiş. Women Talking anlatılması gereken bir hikayeyi sarsıcı bir şekilde anlatan, neredeyse bir manifestoya dönüşen etkileyici bir film.

Benim Notum: 8 / 10





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder