17 Haziran 2019

66. Rocketman


Bryan Singer'ın kovulmasından sonra "joker yönetmen" olarak devreye giren ve Bohemian Rhapsody'yi tamamlayan İngiliz yönetmen Dexter Fletcher, yine bir müzik efsanesini konu alan bir filmle, Elton John'un hikayesi ile karşımızda. Bu kez sette kavga gürültü olmadığı için, Fletcher en baştan itibaren Rocketman'de kendi vizyonunu sergileyebilmeyi başarmış. Örneğin, bir şöhretin yükselişini ve düşüşünü anlatan biyografik filmlerdeki alışılagelmiş şablon yerine, hikayesini bir müzikal fantazi formatında çekme cesaretini göstermiş. Bu format Elton John'un kendi iç dünyası ile de sanki daha bir senkronize olmuş, daha bir yakışmış.

Gerek konusu, gerekse de yönetmeni nedeniyle bu filmin Bohemian Rhapsody ile karşılaştırılması kaçınılmaz. Hemen söyleyeyim, ben Rocketman'i Bohemian Rhapsody'den daha çok beğendim. Bohemian Rhapsody ne kadar plastikse, Rocketman o kadar organik. Bohemian Rhapsody yüzeysel takılırken, Rocketman Elton John'un mahremine girme konusunda elini korkak alıştırmıyor. Filmin başarısında en büyük etken hiç şüphesiz Elton John'u canlandıran Taron Egerton'ın şaşırtıcı derecede iyi performansı. Egerton hem oyunculuk hem de şarkı performansı bakımından bu ağır yükün altında hiç ezilmemiş. Rami Malek o kameraları yakan abartılı oyunuyla ve takma dişlerinin arasından playback yaparak söylediği şarkılarla Oscar alabiliyorsa, Egerton'ın haydi haydi alması, hadi hiç olmadı, aday gösterilmesi lazım.

Öte yandan, Rocketman'in bazı kusurları da yok değil. Filmin hikaye ekseni tek bir ana unsura dayanıyor: kazandığı şöhrete rağmen yetenekli yıldızın bir türlü mutluluğu bulamaması ve kendini alkole ve uyuşturucuya vermesinin ardında çocukluk yıllarındaki sevgisiz aile ortamı yatıyor. Ama bu gerçeğe daha filmin arası olmadan vakıf oluyoruz, ve sonrası biraz tekrara düşüyor. Bir de senaryoda büyük bir trajedi anı, duyguların zirve yaptığı bir katharsis noktası yok. Kimsenin başına bir şey gelmiyor, Elton John deseniz -Allah uzun ömür versin- hala hayatta, hatta filmin yapımcısı. Zaten Elton John'un yaratıcı ekipteki varlığı kesin hissediliyor; özellikle finaldeki monolog biraz ünlü yıldızın ailesi ve hayatına giren kişilere dair içini döküp rahatlama seansına dönüşüyor.

Senaryodaki eksilerine rağmen, son tahlilde müzikal ve biyografi türlerini başarıyla buluşturan, salondan o güzelim Elton John şarkılarını mırıldanarak çıkmanızı sağlayacak, keyifle izlenen bir film Rocketman.

Yönetmen: Dexter Fletcher
Senaryo: Lee Hall
Oyuncular: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden

Benim Notum: 7,5 / 10

FRAGMAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder